VOORSTE KRUISBAND
Een gescheurde voorste kruisband is een van de meest voorkomende knieletsels. Vaak komt wordt een voorste kruisband scheur opgelopen bij sporten zoal voetbal, basket, volleybal of skiën.
Wanneer de voorste kruisband gescheurd is, kan het zijn dat er een operatie nodig is om het functioneren van de knie terug te herstellen. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst van het letsel en uw activiteiten.
Anatomie
De knie wordt in grote mate gestabiliseerd door 4 gewrichtsbanden of ligamenten.
Aan de buitenzijde bevinden zich het buitenste (lateraal) en het binnenste (mediaal) collateraal ligament.
De kruisbanden bevinden zich centraal in de knie en zijn zeer belangrijk in het stabiliseren van het onderbeen (tibia) ten opzichte van het bovenbeen (femur), zo stabiliseert de voorste kruisband de knie zowel in de voor-achterwaartse richting en bij rotaties. Bij een scheur van de voorste kruisband kan het onderbeen abnormaal veel naar voor bewegen ten opzichte van het bovenbeen.
Symptomen
Een scheur in de voorste kruisband  kan verschillende symptomen veroorzaken:
·      Pijn en zwelling ontstaat meestal in de eerste 24u. Deze pijn en zwelling gaan nadien meestal over maar wanneer je terug aan (pivot)sport doet, kan je instabiliteit ervaren en riskeer je opnieuw door de knie te zakken en bijjkomende schade te veroorzaken aan de meniscus of het kraakbeen.
·      Vaak gaat het scheuren van de kruisband gepaard met een hoorbare knak
·      Je kan het gevoel hebben dat je door je knie zakt
·      Beperkte bewegingsvrijheid: De bewegingsvrijheid van de knie kan beperkt zijn, vooral bij het buigen of strekken van de knie.
·      Moeite met lopen: In ernstige gevallen kan het moeilijk zijn om op het been te staan of te lopen, vooral kort na het letsel.
Symptomen
Een scheur in de voorste kruisband kan verschillende symptomen veroorzaken:
Pijn en zwelling ontstaat meestal in de eerste 24u. Deze pijn en zwelling gaan nadien meestal over maar wanneer je terug aan (pivot)sport doet, kan je instabiliteit ervaren en riskeer je opnieuw door de knie te zakken en bijjkomende schade te veroorzaken aan de meniscus of het kraakbeen.
Vaak gaat het scheuren van de kruisband gepaard met een hoorbare knak
Je kan het gevoel hebben dat je door je knie zakt
Beperkte bewegingsvrijheid: De bewegingsvrijheid van de knie kan beperkt zijn, vooral bij het buigen of strekken van de knie.
Moeite met lopen: In ernstige gevallen kan het moeilijk zijn om op het been te staan of te lopen, vooral kort na het letsel.
Behandeling
​
De behandeling van een voorste kruisband (VKB) scheur kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de ernst van de scheur, de leeftijd en activiteitenniveau van de patiënt en de aanwezigheid van andere knieproblemen.
De behandelingsopties omvatten:
Conservatieve behandeling: Bij een gedeeltelijke scheur van de VKB of als de patiënt minder actief is, kan een conservatieve behandeling worden overwogen. Dit omvat kinesitherapie om de spieren rondom de knie te versterken en de stabiliteit van de knie te verbeteren. Bovendien kan een brace of taping worden gebruikt om de knie te ondersteunen tijdens het sporten of andere activiteiten.
Chirurgische behandeling: Als de scheur van de VKB ernstig is, of als de patiënt een actieve levensstijl heeft en / of deelneemt aan activiteiten met hoge impact of pivot sporten, kan een operatie worden aanbevolen. Dit omvat een reconstructie van de voorste kruisband, waarbij het beschadigde ligament wordt vervangen door een stuk van de pees van de patiënt. Na de operatie is kinesitherapie ook nodig om de knie te helpen herstellen en de kracht en stabiliteit te verbeteren.
Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van een voorste kruisband scheur kan variëren en afhankelijk is van de individuele situatie. Daarom is het belangrijk om een specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.
Anterolaterale instabiliteit
​
Uit onderzoek is gebleken dat er bij een voorste kruisband scheur vaak ook een letsel optreedt ter hoogte van het anterolaterale ligament en kapsel. De anterolaterale structuren stabiliseren de knie namelijk in belangrijke mate bij pivot / rotatie bewegingen ter hoogte van de knie.Â
Indien er anterolaterale instabiliteit is, kan bijkomend een reconstructie uitgevoerd worden aan de buitenzijde/laterale kant van de knie ( de "Monoloop" procedure of een Extra-articulaire augmentatie). Verschillende studies hebben aangetoond dat dit bij deze patiënten het risico op een recidief duidelijk verlaagd.
Revalidatie
De revalidatie na een voorste kruisband reconstructie is een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Het doel van de revalidatie is om de knie weer volledig functioneel te maken, de kracht en stabiliteit van de knie te verbeteren en het risico op toekomstige blessures te verminderen. Hieronder vind je de belangrijkste fases van de revalidatie na een VKB-reconstructie:
Fase 1: Onmiddellijk na de operatie : Week 1-2
In deze fase ligt de nadruk op het verminderen van zwelling en pijn, het verbeteren van de mobiliteit van de knie en het beschermen van de reconstructie. Fysiotherapie omvat het uitvoeren van lichte oefeningen, het aanleren van bewegingen en het gebruik van hulpmiddelen zoals krukken.
Fase 2: Vroeg herstel : Week 2-6
In deze fase ligt de nadruk op het verbeteren van de kracht en stabiliteit van de knie en het verbeteren van de looppatronen. Dit omvat oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken en de beweeglijkheid van de knie te vergroten, evenals lopen zonder krukken.
Fase 3: Tussentijds herstel : Week 6-12
In deze fase ligt de nadruk op het verhogen van de intensiteit en de duur van de oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie te verbeteren. Het omvat ook functionele oefeningen die gericht zijn op de activiteiten die de patiënt wil hervatten, zoals rennen, springen en draaien.
Fase 4: Laat herstel : 3-6 maand
In deze fase ligt de nadruk op het terugkeren naar sport- en activiteitsniveau. Dit omvat het verder opbouwen van kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie, evenals het trainen van de patiënt op specifieke sportbewegingen. Het is belangrijk om de belasting op de knie geleidelijk op te bouwen om het risico op toekomstige blessures te verminderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het herstelproces na een VKB-reconstructie individueel kan verschillen. Uw kinesist en chirurg helpen bij het opstellen van een specifiek revalidatieprogramma dat is afgestemd op uw individuele behoeften en doelen. De meeste patiënten mogen hun sport terug volledig hervatten na 6 tot 12 maanden. Studies hebben aangetoond dat te vroeg pivot-sporten hervatten, kan leiden tot een recidief omdat de pees onvoldoende is ingegroeid.
Vaak gestelde vragen
Wanneer kan ik terug stappen?
Na de operatie stap je gemiddeld 2 weken met 2 krukken en 2 weken met 1 kruk. Het duurt 4 tot 6 weken vooraleer je normaal kan stappen.
​
Wanneer kan ik terug sporten?
Vanaf een 6tal weken na de operatie kan je starten met aquatraining, zwemmen (crawl) en fietsen. Na 3 maanden kan meestal progressief gestart worden met looptraining. Ten vroegste na 6 maanden is volledige sporthervatting toegelaten. (Dit omwille van het ingroeien van de nieuwe kruisband).
​
Wanneer kan ik autorijden?
Dit is afhankelijk van de kracht en coördinatie van uw knie. Uw kinesist kan beoordelen wanneer deelname aan het verkeer weer verantwoord is. Meestal is dit mogelijk vanaf week 4-6
Wanneer kan ik het werk hervatten?
Dit is uiteraard afhankelijk van het type werk en kan variëren van 2 weken tot 4 maand
Hoelang dien ik de spuitjes te krijgen tegen DVT/trombose?
20 dagen
Wanneer mag ik douchen?
Van zodra de wonde droog is kan een waterdicht verband worden aangebracht waardoor douchen mogelijk is!
Hoelang blijf ik in het ziekenhuis?
Klassiek 1 nacht
Wanneer moet ik contact opnemen met het ziekenhuis?​
Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Tijdens de kantoortijden kunt u het secretariaat orthopedie/heelkunde in het ziekenhuis bereiken op het telefoonnummer 056 62 35 01.
Buiten de kantooruren en bij zeer acute problemen zoals hoge koorts, lekkende wonde of een warme en pijnlijke kuit, kunt u zich ook steeds wenden tot de huisarts of de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis op 056 62 31 31.
​
Online via webportaal (klik hier)
​
​
Teleconsult via tele-waregem.org
​
Voor dringende gevallen neem contact op met het secretariaat (056 62 35 01) of meld u aan op de dienst spoedgevallen.
​
​
Vijfseweg 150
8790 Waregem
Tel: 056 62 35 01